Din nye strategi har brug for en lærende organisation

DIN NYE STRATEGI HAR BRUG FOR EN LÆRENDE ORGANISATION

Det er ikke nogen hemmelighed, at halveringstiden på viden og færdigheder accelererer voldsomt i disse år. Sørger du ikke for at holde dine folk opdateret, og her tænker jeg ikke kun på dine ledere og specialister, så står du ret hurtigt med en medarbejderstab med kompetencer, som kun strækker til at løse opgaver af i går.

 

Det er et alvorligt problem, både for dig og for dem, så derfor har I en fælles interesse i at få etableret en fornuftig kadence.

 

TO TENDENSER

 

Siden 2008 har det overordnede fokus i de fleste organisationer været at effektivisere, rationalisere og få skåret fedtet fra. Af gode grunde har investeringslysten samtidig været minimal.

Strategisk kompetenceudvikling er forudsætningen for succesfulde forretningsstrategier.

Nu hører vi om en generel kompetencemangel, som rammer en række brancher. Arbejdsgiverne kan simpelthen ikke få tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft.

 

Det er ikke overraskende, at det lave udbud af relevante kvalifikationer opstår på bagkant af den globale finanskrise, for ikke i nogen anden periode har man holdt så meget igen med at videreuddanne sine medarbejdere. Samtidig er den teknologiske udvikling aldrig før gået så stærkt.

 

Tilsammen udgør de to tendenser, den hastige teknologiske udvikling og det hastige forfald af kompetencer, en tikkende bombe under de virksomheder, der ikke mener, det er deres ansvar at udvikle deres ansatte.

 

STRATEGISK BALLADE

 

Lad os sige, at du er CEO’en og at du i samråd med bestyrelsen har besluttet, at i de næste to år skal det strategiske fokus være at løfte kundeoplevelsen fra en gennemsnitlig score på 7,8 til en gennemsnitlig score på 9,0.

 

Det er også besluttet, at dette mål blandt andet skal indfries gennem øget tilgængelighed og en større involvering af kundegruppen. Det vil du og din organisation fikse gennem en ny digital satsning, der blandt andet betyder en helt anden brugeroplevelse på jeres hjemmeside, udvikling af en kundeapp og en massiv investering i øget tilstedeværelse på sociale medier.

 

Men nu starter balladen: for hvem skal egentlig udføre denne fantastiske plan?

 

For det første har du ikke en afdeling, der tager sig af den slags. Delelementer hører til i marketing, delelementer hører til i kundeservice, delelementer hører til i IT, delelementer hører til hos eksterne partnere, delelementer hører til i din kommunikationsafdeling.

 

For det andet kan du ikke samle et team på tværs, som faktisk har kompetencerne. Din IT afdeling er mere drift end udvikling, fra din Company Page på Facebook postes der opslag én gang om ugen, når studentermedhjælperen er på arbejde, dine kundeservicefolk er ikke vant til at besvare henvendelser via andre kanaler end telefon og e-mail og i kommunikationsafdelingen skriver man artikler til hjemmesiden og intranettet, og man har under ingen omstændigheder tænkt sig at sidde og like kommentarer til de tweets, man blev tvunget til at sende i arbejdstiden, når man sidder hjemme i sofaen klokken otte om aftenen.

 

Hvad gør du?

 

Du ringer til din HR afdeling og beder om en løsning.

 

PROBLEM ELLER BLOT EN UDFORDRING

 

HR’s svar er, at du ikke kommer til at eksekvere din strategi, medmindre der bliver investeret i udvikling af medarbejderne.

 

Omfanget af den investering afhænger naturligvis af, om ingen har været på kursus eller efteruddannelse, siden Office 95 blev lanceret, eller om der har været en løbende tilpasning af kompetenceparken. Omfanget afhænger også af, hvor parat din organisation er til at samarbejde.

 

Derfor kan du risikere at have et decideret problem eller blot en mindre udfordring. Det ved kun du.

 

Men dette gælder:

 

 

I det ovennævnte tilfælde, hvor du er CEO’en, er problemet ikke kun, at du ikke har nogen til at besvare tweets om aftenen, problemet er også, at alle de skønne mennesker, du har ansat, ikke er vant til at arbejde sammen om et fælles mål.

 

Lyder det mærkeligt? Er det ikke ALTID fælles mål, man samarbejder om, når man er i den samme organisation?

 

Nej, det er det ikke. Man samarbejder indenfor sin afdeling om at fremstå så lydefri og kompetent som overhovedet muligt udadtil, hvor ’udadtil’ her betyder ens organisation.

 

LØSNINGEN

 

Løsningen er enkel. Hvis ikke du allerede har oplysningerne i dit HR system, starter du med at stille dig op på en ølkasse og spørge ALLE dine medarbejdere:

 

 • Har vi nogen, der har over 2.000 followers på Twitter?
 • Har vi nogen med stor indlevelsesevne?
 • Har vi nogen, der koder i deres fritid?
 • Har vi nogen, der elsker Messenger, Snapchat og WhatsApp?
 • Har vi nogen, der kender vores kunder?

 

Du bombarderer simpelthen dine medarbejdere med spørgsmål, som alle sammen handler om strategi oversat til viden og adfærd, og du skal ikke være arrogant, hvis det viser sig, at det er piccolinen, der er Twitter-konge og kantinedamen, der har en indlevelsesevne, der er over the top. For dem har du brug for i dit kommende team, dit strategieksekveringsteam.

 

Derudover består dit team af repræsentanter fra de tidligere nævnte afdelinger og af eksperter udefra. Piccolinen og kantinedamen kommer på en vild læringsrejse, men det gør de andre så sandelig også, for nu skal de i gang med at lære af hinanden og de skal lære at samarbejde på tværs af faglige skel og institutionelle grænser.

 

Det er heller ikke umuligt, at kundeservicefolkene skal på et internt kursus i SoMe kommunikation; at du skal have din egen IT udvikler, som kan give drengene udefra lidt modspil; og at du skal finde et par B-mennesker eller nogle småbørnsforældre i din organisation, som forstår de forskellige platforme, og som synes det er dejligt at gå hjem klokken to hver dag til gengæld for at sidde et par timer om aftenen, når børnene er lagt i seng, og besvare kundehenvendelser.

 

Så nemt er det faktisk. Men det kræver, at du giver slip, det kræver, at du lader sin organisation vokse sig stærkere sammen og det kræver et konstant læringsfokus.

 

STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING

 

Strategisk kompetenceudvikling er et spørgsmål om at sørge for, at organisationens medlemmer på et ethvert givent tidspunkt OMTRENT (man kan ikke forudsige alt) har de nødvendige kompetencer og færdigheder til næste niveau.

 

Men det er  endnu mere et spørgsmål om, hvorvidt organisationen bliver holdt i et konstant jerngreb af læring.

 

Ord som ’kursus’ og ’efteruddannelse’ bruges ofte i sammenhæng med kompetenceudvikling, men ord som ’oplæring’ og ’samarbejde’ er ligeså vigtige - hvis ikke vigtigere. Oplæring er måske et gammeldags ord, men hvis vi udvider det til mentoring og buddy-ordninger, er der en stor skjult skat gemt i de fleste organisationer.

 

Strategisk kompetenceudvikling har mange definitioner. Min er, at indsatsen skal være afledt af:

 

 • virksomhedens værdigrundlag
 • den aktuelle strategi
 • det lange lys (det, vi forestiller os hinsides den aktuelle strategi)

 

I nogenlunde den rækkefølge, for det er det, vi kan kapere.

 

Det betyder også, at:

 

 • man ikke kan bruge det samme MUS skema år ud og år ind, hvis det er noget sådant, man bruger som udgangspunkt for beslutninger om kompetenceudvikling – medmindre, selvfølgelig, man kører den samme strategi i årevis og der ikke sker noget i omgivelserne.
 • alle ledere og medarbejdere skal kende både grundlaget (hvorfor er vi her?), værdierne (hvordan vil vi være?) og målene (hvad vil vi opnå?). Det må ikke holdes hemmeligt.
 • alle ledere og medarbejdere forstår, at deres største og fineste opgave er at byde ind på metoden (hvordan vil vi gøre det; være dem, vi vil være, og nå de mål, vi vil nå?).

 

Selvom det måske lyder underligt, så står disse ting ikke soleklart alle steder, men det skal de, hvis man vil arbejde strategisk med sin udviklingsindsats.

 

Gevinsten er, at man får den kompetente medarbejderstab, man har fortjent.

 

En medarbejderstab, som kan eksekvere den ene strategi efter den anden.

 

 

VI HJÆLPER SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER MED AT DESIGNE NYE, INNOVATIVE OG FREMTIDSSIKREDE HR LØSNINGER.

COPYRIGHT © ALL RIGHTS RESERVED

KONTAKT INFO

22 71 03 80

ØSTRUPVEJ 107

3670 VEKSØ SJÆLLAND

CVR NR.  DK37490970